Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL USE ONLY

YSL Vår/Sommar 2010

Modehuset Yves Saint Laurents historia började 1960 med att Yves Saint Laurent fick sparken från tjänsten som chefsdesigner på Dior. Tillsammans med sin pojkvän Pierre Bergé valde han istället att satsa på ett eget modehus och 1961 öppnade de Yves Saint Laurent. 

Succén blev snart ett faktum och Yves Saint Laurent har genom åren satt stor prägel på modet. Numera associeras modehuset med plagg som Mondrianklänningen, damsmokingen, safarijackan och skepparkavajen, men främst av allt är Yves Saint Laurent känd för att vara en designer som förstod sig på kvinnan.

"Yves var alltid väldigt i tiden. Han ville klä kvinnan. Inte bara rika kvinnor, utan han förstod att haute couture också kunde visa mindre lyckligt lottade kvinnor hur de kunde klä sig", berättar Pierre Bergé när DV träffar honom i Paris.

Trots att Yves Saint Laurent gick ur tiden för två år sedan lever hans modehus vidare. 1999 köptes det upp av Gucci Group och sedan 2004 är Stefano Pilati kreativ chef, samtidigt som Pierre Bergé fortsätter att sprida och visa sin älskade Yves Saint Laurents livsverk genom utställningar runt om i världen. 

Vill du veta mer om Yves Saint Laurent? Missa inte artikeln om den dynamiska duon Yves Saint Laurent och Pierre Bergé i Damernas Värld. Har du vägarna förbi Paris så passa på att njuta av den hyllade utställningen Yves Saint Laurent som visas på Le Petit Palais i Paris fram till den 29 augusti.